Νόστιμοι, τραγανοί, θρεπτικοί. Εκτός από σνακ, γαρνιτούρα ή συστατικό σε αλμυρούς συνδυασμούς, οι ξηροί καρποί είναι και ιδανικοί για γλυκά με αξέχαστη γεύση!
Ένα μπισκότο αποκτά άλλη γεύση όταν συνοδεύεται από φουντούκια ή μια σοκολάτα γίνεται πιο πλούσια όταν έχει μέσα αμύγδαλα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μοναδικές συνταγές παραδοσιακών γλυκών με καρύδι και φιστίκι. Όταν ανακαλύψετε πόσους συνδυασμούς μπορούν να δώσουν οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα στα γλυκά σας, δεν θα τα αποχωρίζεστε. Εμείς σας δίνουμε μερικές προτάσεις και κάθε μήνα θα προσθέτουμε και μία για να σας εμπνεύουμε.
1) Καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ
50 γρ. αμύγδαλα
50 γρ. φουντούκι
50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
90 γρ. ζάχαρη
30 γρ. νερό
250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει και μετά προσθέστε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Όταν τελειώσετε, απλώστε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα και αφήστε τους να κρυώσουν. Παράλληλα, βάλτε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και μόλις λιώσει αρχίστε να την ανακατεύεται μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία. Μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί σπάστε τους σε μικρότερα κομμάτια, και ρίξτε τους στο μπολ που θα έχετε τοποθετήσει την κουβερτούρα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα τοποθετήστε το πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά ή να το αφήσετε έξω. Στη λαδόκολλα, μπορεί να τοποθετηθεί με 2 τρόπους. Είτε να βάλετε το μείγμα όλα μαζί και να το σπάσετε μετά σε μπουκίτσες ή να πάρετε μία κουτάλα ή ένα κουτάλι να να βάζετε μεριδούλες μεριδούλες πάνω στη λαδόκολλα από την αρχή.
2) Μωσαϊκό με φουντούκια
ΥΛΙΚΑ
250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
8 κ.σ. κακάο άγλυκο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1½ πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
1/4 φλ. κονιάκ
1 φλ. χοντροκομμένα φουντούκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε το βούτυρο και το βάζετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε με μία κουτάλα να ενωθούν και στη συνέχεια το ζαχαρούχο γάλα και να ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Μόλις το βγάλετε από το μάτι προσθέστε το κονιάκ. Σπάτε τα μπισκότα πτι-μπερ σε 5-6 κομμάτια το κάθε ένα και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τα φουντούκια. Μόλις το βούτυρο είναι έτοιμο, το προσθέτετε στο μπολ με τα μπισκότα και το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο και τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα. Στρώνετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε δίνοντας του ένα κυλινδρικό σχήμα. Τοποθετείτε το μωσαϊκό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
3) Καρυδόπιτα παραδοσιακή
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. καρύδια ψιλοκοπανισμένα
1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
1 φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. μπράντι
12 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. τσαγιού κανέλα
¼ κουτ. τσαγιού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 σωληνάριο βανίλια
Λίγα καρύδια τριμμένα για το γαρνίρισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζ. ζάχαρη
Χυμό ½ λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφρατέψουν. Προσθέτετε το μπράντι και τα μπαχαρικά. Αναμειγνύετε το σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, τα ρίχνετε στο μπολ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε λίγη λίγη τη φρυγανιά και τα καρύδια. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μπολ ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη φύγει ο αέρας της και δεν φουσκώσει αρκετά η καρυδόπιτα. Στρώνετε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε την καρυδόπιτα για 30΄-40΄ μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε ρόμβους ή σε τετράγωνα κομμάτια. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σιγοβράζετε τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό και το λεμόνι για 15΄. Ρίχνετε λίγο από το ζεστό σιρόπι πάνω στην κρύα καρυδόπιτα, το αφήνετε να σταθεί μέχρι να το πιει και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το σιρόπι. Πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια.
4) Μελομακάρονα
ΥΛΙΚΑ
1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ καρύδια σπασμένα Almanda
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα me προσοχή γιατί θα φουσκώσει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ιδανικά πρέπει να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά έτσι ώστε να είναι σιροπιασμένα αλλά και τραγανά. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι για ισορροπία μεταξύ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα.Πασπαλίζουμε με το καρύδι.
5) Φυστικοβούτυρο
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φιστίκια αλατισμένα Almanda
2 κ.σ. φιστικέλαιο ή σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μούλτι χτυπάμε τα φιστίκια για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και το μέλι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 6-7 λεπτά μέχρι το μείγμα γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Την αποθηκεύουμε σε γυάλινο κατά προτίμηση βαζάκι. Φυλάσσεται στο ψυγείο για 2 μήνες.
6) Μπακλαβάς παραδοσιακός
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά
500 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα Almanda
8 κ.σ. ζάχαρη, περίπου
120 γραμμάρια
2 κ.σ. φρυγανιά
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού & 1 λεμονιού
1 1/2 κούπα (300 ml) βούτυρο λιωμένο
1 κ.γλ. κανέλα & 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
Ολόκληρα γαρίφαλα για τη διακόσμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Χυμό από ένα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί και διαλύουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λεμόνι και την κανέλα. Μόλις βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φρυγανιά στο καρύδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ξύσματα. Κρατάμε το φύλλο σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα ραντίζοντας καλά το κάθε ένα με βούτυρο. Με ένα κουτάλι πασπαλίζουμε το φύλλο με γέμιση. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο ραντίζοντας το με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με γέμιση και ξανά φύλλο. Συνολικά η διαδικασία για 12 φύλλα είναι: 3 φύλλα κάτω, γέμιση-φύλλο για τα επόμενα 6 φύλλα και τέλος τα 3 φύλλα της κορυφής. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά. Χαράζουμε το μπακλαβά διαγώνια σε "διαμάντια" (ρόμβους). Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε ένα γαρίφαλο. Ψήνουμε το μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C για 45-50 λεπτά περίπου ή στον αέρα στους 170°C. Μόλις βγει καυτός από το φούρνο, τον σιροπιάζουμε ρίχνοντας το σιρόπι με μια κουτάλα σταδιακά. Αφήνουμε τον μπακλαβά να ρουφήξει το σιρόπι τουλάχιστον για 1μιση - 2 ώρες.