Οι χουρμάδες έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και αποτελούν μεγάλη πηγή φυτικών ινών, κάλιου, σιδήρου, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τους κάνει κατάλληλους για κατανάλωση από διαβητικούς.
Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους γλυκών πιάτων και μπορούν επίσης να καταναλωθούν και μόνοι τους. Ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυσική ζάχαρη. Πολλές μελέτες έως τώρα έχουν επίσης επιβεβαιώσει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων, που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά συστατικά.