Ως αποξηραμένα φρούτα εννοούμε τα φρούτα εκείνα, που με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων ξήρανσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που φυσικά περιέχουν. Έτσι, τα φρούτα συρρικνώνονται, αφήνοντας ένα πολύ μικρό αλλά πολύ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο.
Ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων της φύσης, έχουν δηλαδή αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.
Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα είναι οι σταφίδες, ενώ ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα.
Άλλα αποξηραμένα φρούτα είναι το μάνγκο ,το μήλο, η παπάγια ,η φράουλα, τα φραγκοστάφυλα, τα κεράσια, ο ανανάς, τα βατόμουρα, οι μπανάνες και τα μούρα.
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα και μπορούν να είναι ένα πολύ εύχρηστο και βολικό σνακ καθώς διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Στην πραγματικότητα, περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.
Έτσι, μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και ιχνοστοιχείων όπως για παράδειγμα, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε ,ο σίδηρος, το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, καθώς επίσης χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών τους, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας καθώς βελτιώνουν την ροή του αίματος, την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της εμφάνισης αρκετών παθήσεων.
Επιπρόσθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να διατηρούν χαμηλότερα το βάρος τους, ενώ και ο οργανισμός τους φαίνεται να αποθηκεύει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με εκείνους τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου αποξηραμένα φρούτα.
Πηγή: logodiatrofis.gr